Sheltersuit, hoe een nuchtere Twentse aanpakker wereldwijd daklozen helpt
Sheltersuit begon bij Bas Timmer, een jonge kledingontwerper uit Enschede. In 2013 maakte hij van dichtbij mee hoe de vader van twee vrienden overleed van de kou. Omdat hij dakloos was en niet bij de opvang terecht kon omdat die nog niet open was.
Hoe Sheltersuit ontstond
Bas besloot iets te gaan doen, samen met Alexander de Groot. Hij wilde de daklozen warm houden met een Sheltersuit, een water- en winddichte jas met afritsbare slaapzak, op te vouwen en mee te nemen als een rugzak.
Na heel veel proberen en vooral doorzetten en met hulp van een grote groep vrijwilligers en bedrijven die geld en materialen doneerden, is het Sheltersuit méér dan gelukt. Kijk en luister hier maar eens naar hun inspirerende TED-talk.
Het is niet bij Nederlandse daklozen gebleven. Ook in Lesbos zijn de suits uitgedeeld aan vluchtelingen en in 2019 zelfs in New York en London.
Het atelier: méér dan een leer- en werkplek
In het atelier in Enschede, waar de suits gemaakt worden, is iedereen welkom. Een groot deel van de vrijwilligers en werknemers bestaat uit voormalige vluchtelingen, ex-daklozen of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook helpt Sheltersuit met het leren van de Nederlandse taal en zelfs met rijlessen. Iedereen zorgt er voor elkaar als één grote familie.
Je zou kunnen denken: ja, maar hiermee lossen ze niet op dat mensen dakloos zijn. Dat klopt. En toch… ze komen wél in actie en maken verschil voor mensen zonder dak. Want ‘iedereen verdient warmte, bescherming en waardigheid’. Wil jij deze missie ook steunen? Kijk dan op https://sheltersuit.com/acties/ wat je kunt doen.