Lekker lezen: 3 boeken van vrouwen die mij inspireerden om te verduurzamen

Heb je zin gekregen om in het lentezonnetje met een boekje op schoot te lezen? Of lekker binnen met de beentjes op de bank? En zoek je nog wat inspiratie voor een duurzamer leven? Deze drie boeken hebben mij geïnspireerd om duurzamer te gaan leven:

 1. Opgeruimd! – Marie Kondo

Heb je de Netflix-serie van Marie Kondo gezien? Of word je al moe als je aan opruimen denkt? Ik had altijd een haat-liefde verhouding met opruimen. Ik hou van een opgeruimd huis. Van leegte en rust aan mijn hoofd, dat al zo vaak chaotisch is. Maar ik bleef maar opruimen. Ik had het gevoel dat ik spullen bleef verslepen. Dan was de ene plek opgeruimd en de andere rommelig. En nooit genoeg kastruimte! Ik had al een paar boeken over opruimen gelezen en wat methodes uitgeprobeerd, maar niets hielp echt. Dit boek wel. Ik heb dankzij dit boek echt leren ontspullen.

Ik leerde:

  • dat er verschil zit tussen wegdoen, opruimen en schoonmaken
  • dat je dingen moet houden waar je blij van wordt (haar bekende ‘spark joy!’) – en welke dingen dat voor mij zijn
  • wat echt van waarde is voor mij en waar ik heel goed zonder blijk te kunnen
  • dat sorteren per categorie veel beter werkt dan sorteren per plek
  • het enorm helpt om het eindresultaat te visualiseren met bijv. een moodboard of een tekening.

2. Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle – Marieke Eyskoot

Marieke is al jaren een expert in duurzame mode en schreef dit boek, dat inmiddels een herdruk en een Engelse versie heeft. In het boek vind je veel informatie, tips en adviezen over welke duurzame keuzes je kunt maken. Ingedeeld in de categorieën kleding, accessoires, verzorgingsproducten, eten, wonen & werken en vrije tijd. Het is echt een prachtig boekwerk dat ik gebruik als een soort handboek. Er staan heel veel merken en adressen in van duurzame bedrijven en ondernemers. Met sterke interviews van (vooral Nederlandse) duurzame pioniers. Hoewel het boek ook als e-book te krijgen is, heb ik een sterke voorkeur voor de gedrukte versie. Omdat het veel fijner bladert en een echt naslagwerk is.

 3. De verborgen impact. Alles voor een eco-positief leven – Babette Porcelijn

Dit boek was een echte eye-opener voor mij. Ik gebruik het boek van Babette ook regelmatig in mijn workshops. Ze heeft samen met onderzoeksbureau CE Delft uitgerekend wat de milieu-impact is van ons dagelijkse leven. Dat geeft een ontluisterend beeld, waarbij heel veel van die impact onzichtbaar is voor ons. Zoals het gebruik van grondstoffen, (landbouw)grond, water, plastic, het vervoer van de producten naar Nederland en de energie die daarvoor nodig is.

De uitkomst van de berekening die ze heeft gedaan is enórm verrassend wanneer je ook de verborgen impact meerekent. Dan blijkt dat SPULLEN het meest vervuilend te zijn en op 1 te staan in de top 10 van de gemiddelde Nederlander! Babette heeft ook een online tool ontwikkeld waarmee je je eigen top 10 kan berekenen. Dat maakt het boek ook zo sterk: je ziet meteen waar je verschil kan maken. Daar laat ze het niet bij: Babette gaat nog een stap verder en daagt je uit om zelfs eco-positief te leven. Waarbij je meer positieve dan schadelijke impact hebt. Dat is misschien voor de beginners nog een paar stappen te ver. Toch kun je met de inzichten en tips uit dit boek een paar hele goede stappen zetten om jouw (schadelijke) impact op de aarde een stuk kleiner te maken 😊

Nog een paar tips om het lezen van je boek zo duurzaam mogelijk te maken:

  1. Als het even kan, leen het dan. Via de bieb, van vrienden of een Facebook-groep.
  2. Koop lokaal. Wil je kopen, denk dan aan je lokale boekhandelaar. Vaak kun je daar ook online bestellen.
  3. Bestel je boek via www.youbedo.com. Net zo snel als de grote reuzen en tegen dezelfde kosten, maar met een sympathieke bonus: voor elk boek dat je koopt doneert YouBeDo namelijk tot 12% van het bedrag aan een door jouzelf gekozen goed doel.
  4. Lees digitaal. Is het boek niet bij je lokale boekhandelaar te krijgen? Overweeg dan eens een e-book.