Duurzame documentaires en boeken

Duurzame docu’s waardoor ik in actie kwam

De afgelopen jaren heb ik veel boeken gelezen en documentaires gekeken over de manier waarop we met de wereld, het milieu en elkaar omgaan. Een paar van deze films en documentaires hebben mijn kijk daarop zo veranderd dat ik ook mijn gedrag ben gaan veranderen.

 

Who made my clothes?

Na het zien van de docu The True Cost, over fast fashion en de kledingindustrie, besloot ik direct om te stoppen met het kopen van fast fashion. De docu heeft zoveel indruk gemaakt dat ik daar een blog over schreef.

Minder hebben en meer zijn

Daar gaan onder andere Minimalism en Tyding up with Marie Kondo over. Minimalism is een docu over twee Amerikaanse mannen, Josh Fields Millburn en Ryan Nicodemus. Collega’s en vrienden. Ze vertellen over waarom ze gestart zijn met minimaliseren (zo min mogelijk spullen bezitten), hoe ze dat gelukt is en wat ze dat gebracht heeft. Ze schreven er ook boeken over en delen hun ervaringen op hun website, social media en ‘on tour’.

Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe. Haar uitgangspunt is anders dan dat van de Amerikaanse mannen. Namelijk: ‘does it spark joy?’. Door beter te leren voelen waar je echt blij van wordt, kun je ook afstand doen van al die spullen die daar niet aan bijdragen. Daarbij hanteert ze de methodiek: ruim per categorie op, niet per ruimte. Hoewel haar aanpak verschilt van de heren, ontdek je ook op die manier wat echt van waarde is van jou. Zij focust alleen meer op ‘wat wil je echt houden’ (en is jouw aandacht, tijd en energie waard) en niet op ‘wat moet echt weg’. In de Netflix-serie Tyding up with Marie Kondo begeleidt ze een aantal Amerikaanse gezinnen bij het ontspullen. Hoewel het lekker wegkijkt, had ik persoonlijk veel meer aan haar boeken. Het heeft bij mij een heel proces in gang gezet. Ik ben er zo enthousiast over dat ik er workshops over geef. Hier lees je alles over. Op een manier die past bij ons ‘nuchtere Nederlanders’ 😉 

Gezonder eten en je gezonder voelen

Over de voedingsindustrie zijn een flink aantal docu’s te vinden op Netflix. Voor mij was Forks over knives een echte eye-opener. Inmiddels is het steeds meer gemeengoed geworden dat voeding een aantal cronische ziekten kan ‘omkeren’. De documentaire laat zien hoe twee artsen en onderzoekers in Amerika, dr. T. Colin Campbell en dr. Caldwell Esselstyn, deze conclusie al een flink aantal jaren geleden trokken, en welke rol de voedingsindustrie hierin speelt. De zoon van dr. Esselstyn, Rip, heeft die kennis toegepast en omgezet in een dieet (the Engine 2 diet). Hij wilde zijn collega’s van het brandweerkorps leren gezonder eten (vandaar Engine 2). De kern van gezonde voeding: zoveel mogelijk whole food en plant based. Ofte wel: plantaardig en onbewerkt (en ongeraffineerd) voedsel.

Klimaatverandering

Ook een thema waar heel veel documentaires over te vinden zijn. Ik hou er heel erg van als er behalve ‘kijk eens hoe slecht het gaat’ ook een boodschap van hoop in zit. Wat kunnen we doen om het tij nog te keren?

Daarom is Our Planet van de BBC zo fijn om te kijken. Met die geweldige voice over van David Attenborough. In Our Planet laat de BBC voor het eerst duidelijk zien waar de invloed van mensen is op de aarde. Ontluisterend.

Tegelijkertijd zie je hoe veerkrachtig de natuur is en wat er gebeurt als we het tij keren, hoopvol dus!

Op mijn kijklijst staat nog DOWN to EARTH, die is hier te zien.

Heb jij een fijne kijktip voor mij? Of heb je mijn kijktips gezien en wil je laten weten wat je ervan vond?
Ik hoor het graag! Laat je een reactie voor me achter onder deze blog?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *