Kijktip: The True Cost
The True Cost, ‘verplichte’ kost?
Op 5 augustus 2017 plaatste ik een post op Facebook nadat ik The True Cost zag op Netflix.
Ik schreef: “Ik wil mijn ogen er niet meer voor sluiten. Keerpunt. Ik stop vanaf vandaag met het kopen van #fastfashion.”
Wat trof me dan zo diep? Twee beelden van twee mensen. De jongen, een tiener nog, in beeld gebracht terwijl hij bijna in slaap valt omdat hij ‘s nachts moet werken. Zijn enige taak: zijn wijsvinger langs de katrol houden zodat het katoen goed opgerold wordt. Alleen het geluid van de machine. De jonge vrouw, moeder, die haar blik indringend tot de camera wendde en mij rechtstreeks leek aan te spreken, met de tranen in haar ogen: “Hoe kun je deze kleding blijven kopen als je weet dat dit gebeurt?”
En ik dacht beschaamd: ja, ik weet het nu. En toch koop ik het. Waarom eigenlijk? Ter plekke besloot ik dat ik er inderdaad niet meer aan mee wilde doen. En om dat besluit kracht bij te zetten, plaatste ik de post. En tegelijkertijd kwam de vraag: hoe weet ik eigenlijk welke kleding wel duurzaam is? En waar koop ik die eigenlijk?
Dat moment is inmiddels ruim 2 jaar geleden. Je vraagt je vast af of het me gelukt is. Hoe weet je nou of de kleding die je koopt ook echt duurzaam is? En waar kun je die kleding eigenlijk kopen? Is dat niet veel duurder ook? Het antwoord op die vragen deel ik in de volgende blogs met je.
Voor nu geef ik je alvast twee kijktips:
1. ‘The True Cost’, 2015, director Andrew Morgan. De documentaire is op dit moment helaas niet te zien op Netflix. Wel zijn delen ervan op YouTube te zien en kun je de film na betaling digitaal downloaden via de site van het project: www.thetruecostmovie.com.
2. ‘Genaaid’, 2018, EO, NPO3. Deze serie is eind 2018 uitgezonden op TV. Via NPO Start zijn alle afleveringen terug te kijken. In deze serie krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Daar staat tegenover dat ze eerst zelf moeten ervaren hoe het er nu in de kledingindustrie aan toe gaat.